Gezonde spanning
Je lichaam reageert op spanning en stress door zich klaar te maken voor actie. Hierdoor ben je in staat om een tandje bij te zetten. Je lichaam is klaar om een extra prestatie te leveren, zoals bijvoorbeeld een drukke dag op het werk doorkomen, je werkstuk op tijd klaar hebben, een presentatie geven, de trein net halen. Zolang dit kortdurend is, is er niets aan de hand. Na afloop herstelt je lichaam en komt terug in de normale stand.
Stress en overbelasting
Deze stressprikkels kunnen ook langdurig aanwezig zijn. Je lijf blijft in een periode van relatieve rust, klaarstaan voor actie. Je lichaam herstelt niet of onvoldoende. Je ervaart stress en raakt overbelast. Verschillende klachten kunnen ontstaan, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen maar ook prikkelbaarheid, negatief zelfbeeld en concentratieverlies. Misschien voel je je neerslachtig, of heb je de neiging je terug te trekken uit sociale contacten. Om de klachten te onderdrukken komt toenemend gebruik van alcohol, medicatie en meer roken voor.
Bij langdurige stress zie je soms ook een vorm van onderactiviteit staan. Je wordt vlak, sluit je af en wordt passief.
Overspannenheid en burn-out
Houdt de overbelasting nog langer aan, dan gaat stress geleidelijk over naar overspannenheid. Je hebt problemen met je dagelijks functioneren. Het lukt niet meer om je sociale rollen te blijven invullen. Meestal zit je thuis van school of werk.
Bij hevige en langdurige stress gaat overspannenheid over in een burn-out.
Burn-out is het eindstadium van dit proces. Je voelt je grenzen niet meer waardoor je overbelasting niet meer voelt. Je bent lichamelijk en emotioneel volledig uitgeput.
Mensen die hun werkzaamheden heel goed willen doen, hard werken en plichtsgetrouw zijn, hebben een grotere kans om chronisch overbelast te raken. Door de chronische overbelasting heb je steeds meer moeite om goed te functioneren. Om dit toch vol te houden, moet je steeds harder werken. Er ontstaat een neerwaartse spiraal. Te moe om je werk vol te houden tot te moe om uit je bed te komen. Ook de psychische klachten nemen toe.
Haptotherapie bij stress en burn-out
Bij stress en burn-out ben je (ver) over jouw grenzen gegaan. Je gaat maar door. Bij een burn-out is het nodig om jezelf stil te zetten, als jouw lichaam dat zelf al niet gedaan heeft. Bij haptotherapie ontdek je wat jij nodig hebt om jouw energievoorraad op peil te krijgen en te houden. Je voelt wat jou energie kost en wat jou energie oplevert.
Je leert opnieuw je grenzen voelen. Jouw grenzen zijn jouw leidraad. Met behulp van positie oefeningen in de ruimte, oefeningen met spelmateriaal, en/ of aanraking krijg je inzicht in hoe jij met jouw grenzen omgaat. Je onderzoekt jouw mogelijkheden om het anders te doen en wat je daar voor nodig hebt. Als je jouw grenzen weer gaat voelen en erkent, kun je hiernaar handelen. Door te luisteren naar jouw lichaamssignalen, hoeft jouw lijf niet te schreeuwen. Zo voorkom je overbelasting.
Het kan ook nodig zijn je zelfvertrouwen te vergroten. Bij haptotherapie gebeurt dit door te ervaren dat je mag zijn wie je bent. De natuurlijke wisselwerking tussen jou en de ander wordt hersteld. Het helpt je jezelf te ontwikkelen tot een open en vrij persoon. Hetgeen je leert bij de therapie, vertaal je naar jouw dagelijks leven. Zo kom je steeds steviger op eigen benen te staan. Je voelt jouw eigen kracht weer.