Over Mariëtte

In de 33 jaar dat ik als fysiotherapeut in de ouderenzorg heb gewerkt, heb ik gemerkt dat aanraken helend is. Aanraken vanuit open contact is een levensbehoefte. Je wordt gezien, erkend als mens.

Ik wil jullie een stukje meenemen op mijn levensweg. 
Ik ben een mens wat geniet van contact met anderen. Ik ben partner van Peter en moeder van Marco en Kristel. Betrouwbaarheid, eerlijkheid, gelijkwaardigheid, openheid en rechtvaardigheid zijn belangrijke waarden voor mij.  

In 2012 werd mijn leven werd flink door elkaar geschud, onder andere door een bijna burn-out en het overlijden van een vriendin. Ik voelde een enorme onrust in mij en besefte dat ik de onrust mocht gaan onderzoeken. Het werd mij pijnlijk duidelijk dat ik vooral bezig was om het goed te doen voor anderen en daarbij mijzelf vaak op een tweede plaats zette. 

Mijn hooggevoeligheid nam toe, waardoor ik steeds meer moeite had met prikkels om mij heen. Tijdens mijn zoektocht hoe hiermee om te gaan, zag ik de opleiding haptotherapie. Het bleek voor mij de manier om tot rust te komen en tegelijkertijd mijn hooggevoeligheid in te zetten als kracht om anderen te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling.

In 2014 ben ik gestart met de opleiding bij het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH) in Nijmegen. 
Tijdens de opleiding heb ik ervaren wat herstel van het contact met mijn lijf door o.a. aanraken met mij deed. Ik leerde voelen wat mij goed doet en wat niet. Ik heb geleerd eigen keuzes te maken, in verbinding met de ander. 
Langzaam aan ontstond een betere balans tussen denken en voelen, tussen mij en de ander. Mijn hoofd hoeft niet meer zo hard te werken. Ik leef meer vanuit mijn hart en ben milder geworden, vooral naar mijzelf. Dit geeft rust en ik voel mijn eigen stevigheid weer. Ik heb de regie op mijn leven herpakt.  

En zo heeft iedereen zijn levenslessen, te leren om te gaan met hetgeen op zijn/haar pad komt. De afgelopen jaren heb ik mogen ervaren dat haptotherapie hier een mooie bijdrage aan kan leveren. Ik word nog steeds warm van binnen als ik besef dat ik nu mijn eigen bedrijf ‘Samen meer jezelf’ heb opgericht en daarin mijn mooie vak uit mag oefenen. Ik mag anderen begeleiden bij het herstellen van de verbinding met hun lijf. 

Het gaat nog een stukje verder. 

Tijdens mijn werk als haptotherapeut werd ik nieuwsgierig naar de gevolgen van hetgeen onze (groot)ouders hebben meegemaakt op ons, hun kinderen en kleinkinderen. Deze zoektocht gaf mij inzicht in meergenerationeel trauma. In 2020 ben ik begonnen aan de opleiding Interactieve Zelf-Resonantie (IZR bij Interakt in Tiel). Dit is een methode waarbij de woorden van je verlangen opgesteld worden. Het wordt zichtbaar en voelbaar wat er aan (onbewuste) informatie in je lijf is opgeslagen. Zo wordt duidelijk waar jouw verlangen mee te maken heeft, wat jou daarvan weghoudt en wat jou helpt. Deze methode is met name helend bij vroegkinderlijk trauma.  Het sluit mooi aan op mijn werk als haptotherapeut. 

Vervolgens kwam ik in aanraking met de opleiding familie opstellingen bij het IVSW. Deze vorm van opstellen geeft veel inzicht in het effect van gebeurtenissen in onze families. Het gaat niet om de verhalen, wel om wat wij voelen in ons lijf. Als wij verstrikt zijn met anderen uit onze familie of niet op onze plek staan, heeft dat gevolgen voor ons en onze familie leden. Als iedereen weer op zijn plek staat, gaat het weer stromen. Het boek van Els van Steijn, De Fontein beschrijft dit mooi. Deze methode sprak mij met name aan omdat deze vorm van opstellen heel respectvol is voor onze familie leden. Wij gaan niet in hun verleden spitten. Inmiddels heb ik de opleiding familie opstellingen afgerond. 

Weer iets waardevols geleerd om meer jezelf te worden. 

MEEST RELEVANTE SCHOLINGEN

Om jou een idee te geven waar mijn interesse de afgelopen jaren naar uit is gegaan:

Algemeen

 • Opleiding Haptotherapie ( 4 jaar bij ITH in Nijmegen, 2014-2018)
 • Motivational Interviewing (3 dagen bij Academie voor Motivatie en Gedragsverandering in Eindhoven, 2018)
 • Vervolgdag Motivational Interviewing Weerstand (1 dag bij Academie voor Motivatie en Gedragsverandering in Bunnik, 2019)
 • Masterclass ‘Veerkracht en vitaliteit’ (3 dagen bij Ted Troost en Eric Elbers in Garderen, 2019)
 • Werken met de DSM-5 (4 dagen bij Rino in Amsterdam, 2020)

Burn-out

 • Burn-out bij jongeren (1 dag bij Synergos in Amersfoort, 2019)
 • Themadag ‘Burn-out’ (1 dag bij ITH in Nijmegen, 2020)

Kanker, rouw en verlies

 • Verlies & Rouw van o.a. Manu Keirse (2 dagen bij Synergos in  Amersfoort, 2018)
 • Ont-worden om te worden wie je bent (1 dag bij William Yang e.a. in Nijmegen, 2019)
 • Omgaan met kanker (2 dagen bij ITH in Nijmegen, 2019)

Trauma

 • Specialisatie Trauma en Haptotherapie:
  Trauma en haptotherapie (2 dagen bij Academie voor Haptonomie in Doorn, 2019)
  PTSS (2 dagen bij Academie voor Haptonomie in Doorn, 2019)
  CPTSS (2 dagen bij Academie voor Haptonomie in Doorn, 2019)
 • Breek de stilte 1, 2 en 3 – Interactieve Zelf-Resonantie* (9 dagen bij Interakt in Tiel, 2020-2021)
 • Seminar met dr. Franz Ruppert – Interactieve Zelf-Resonantie (1 dag online, 2020)
 • Seminar met dr. Franz Ruppert – Interactieve Zelf-Resonantie (2 dagen online, 2021)
 • Interactieve zelf-resonantieprocessen in de individuele begeleiding – (2 dagen bij Interakt in Tiel, 2021)
 • Leertherapie Interactieve Zelf-Resonantie (9 dagen bij Interakt in Tiel, 2021-2022)
 • Jaartraining 1 Interactieve Zelf-Resonantie (6 dagen 2022-2023)
  * Interactieve Zelf-Resonantie is ook bekend onder de naam ‘opstelling van het verlangen’
 • Opleidingen familie opstellingen (18 dagen bij Instituut Voor Systemisch Werk in Oss, 2023)