Haptotherapie

Haptotherapie helpt je bij het herstel van je vermogen om te voelen. Voelen wat er in je lijf gebeurt, wat jouw lijf te vertellen heeft. Ons lichaam is een bron van informatie. Je hoeft alleen te luisteren.
Door je hoofd te verbinden met je lijf en vanuit die verbondenheid contact te maken met anderen, voel je wat menselijk contact met jou doet. Wat doet jou goed en wat niet. Haptotherapie is niet alleen gericht op de mens als individu, maar ook op de wereld waarin hij leeft. Leven is samenleven. 

Je voelt bijvoorbeeld of je naar iemand toe wilt bewegen of er vanaf. Of je jezelf wilt openen voor het contact of sluiten. Er is geen goed of fout. Het gaat om hetgeen voor jou passend is, in die situatie op dat moment. Je lijf is jouw kompas.
We onderzoeken samen welke mogelijkheden jij hebt om jouw gevoelsbeweging te volgen en jouw ruimte in te nemen, in contact met anderen. Blijf je jezelf trouw of pas je jezelf (volledig) aan? Wat verlang je? Tot waar lukt het om jouw verlangen te volgen en waar lukt het net niet meer? Op deze grens is groei mogelijk. Je gaat ontdekken  hoe jij meer mogelijkheden krijgt om keuzes te maken die jou passen.   

Het is nog niet zo gemakkelijk om passende keuzes te maken. Soms lijkt het alsof we geen keuze hebben. In afhankelijkheidsrelaties (zoals bv ouder-kind, leraar-leerling) zijn we genoodzaakt ons aan te passen. We krijgen te maken met normen en waarden. Soms zijn het kleine aanpassingen, soms zijn hele grote aanpassingen noodzakelijk. We reageren op een wijze die op dat moment het best past. Ons lijf slaat al deze herinneringen op. Deze aanpassingen kunnen ons zo eigen worden dat we ze niet meer herkennen. 

Bij de therapie leer je jouw patronen (beter) kennen en word je aangesproken op jouw mogelijkheden om het anders te doen. Je hoeft niets af te leren, je leert alleen bij. Door het ervaren van meer keuzes, voel je jezelf steeds vrijer, je wordt steeds meer jezelf.

Collega haptotherapeuten van het Huis van Jonathan en Haptotherapie Vught hebben bovenstaand filmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt wat haptonomie en haptotherapie inhoud. Deze film is met toestemming van hen hier gepubliceerd.