Haptotherapie

Haptotherapie is een therapie die zich richt op de ontwikkeling van de mens. De positieve werking van (aan)geraakt worden speelt een belangrijke rol. De therapie is gebaseerd op haptonomie, een wetenschap die de fenomenen van menselijk contact bestudeert en beschrijft. Haptonomie gaat over voelen, voelen hoe jij in contact bent met jezelf en met anderen.

Bij haptotherapie gebruik je jouw gevoel om te ervaren wat het contact met jou doet. Je ervaart welke keuzes jij hebt en welke in het moment passend zijn. Wat verlang je en wat heb je nodig om daar te komen? Wat belemmert je? Ons lichaam weet het antwoord, we hoeven alleen maar te luisteren. Je voelt of je naar iemand toe wil bewegen of juist er vanaf, of je jezelf wilt openen voor het contact of juist wilt sluiten. Er is geen goed of fout, het gaat om hetgeen voor jou passend is, in die situatie op dat moment.

Het is nog niet zo gemakkelijk om passende keuzes te maken. Soms lijkt het alsof we geen keuze hebben. In afhankelijkheidsrelaties (zoals bv ouder-kind, leraar-leerling) zijn we genoodzaakt ons aan te passen. We krijgen te maken met normen en waarden. Soms zijn het kleine aanpassingen, soms zijn hele grote aanpassingen noodzakelijk. We reageren op een wijze die op dat moment ons het best past. Ons lijf slaat al deze herinneringen op. Deze aanpassingen kunnen ons zo eigen worden dat we ze niet meer herkennen. Sommige patronen (her)kennen we, andere niet. Sommige patronen kunnen ons behoorlijk in de weg zitten waardoor onze eigen beweging belemmerd wordt, we ervaren minder vrijheid.

Bij de therapie leer je jouw patronen (beter) kennen en word je aangesproken op jouw mogelijkheden om het anders te doen. Je hoeft niets af te leren, je leert alleen bij. Door het ervaren van meer keuzes, voel je jezelf steeds vrijer, je wordt steeds meer jezelf.

Collega haptotherapeuten van het Huis van Jonathan en Haptotherapie Vught hebben bovenstaand filmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt wat haptonomie en haptotherapie inhoud. Deze film is met toestemming van hen hier gepubliceerd.